bio


foto gemaakt door Wine Fransen


‘Een profeet wordt niet geeerd in zijn eigen woonplaats, een componist wordt (meestal) niet beroemd bij leven’.
Waarom doe ik het dan, het componeren, terwijl er al zoveel muziek geschreven is?
Gewoon, omdat ik het niet kan laten. Ik vind het heerlijk om van de toch betrekkelijk korte reeks van noten die we tot onze beschikking hebben, iets te maken wat nieuw is, iets te maken wat door alle eeuwen heen nog niet vertoond is. Ik vind het heerlijk om de beweging van de zee uit te drukken in een reeks van pentatonische noten, waarbij het varierende ritme de onvoorspelbare golfbeweging van het water weergeeft; ik vind het heerlijk om de kracht van de storm in gepuncteerde ritmes te vatten, die op en neer springen van de diepe bassen tot de hoge discant; om de stank van rottende vis te verklanken in een aanzwellende cluster van chromatiek; om de schaduw van een duif die valt over een tafeltje te vatten in stilte.
De grilligheid van overdrijvende wolken schilder ik met overlappende duolen, triolen en kwartolen en de zwieper van een tak waaruit net een vlucht vogels is weggevlogen druk ik uit in een 7/8e maat.
Ik hoor in het koeren van een duif een ritme dat ik analyseer voor een nieuwe compositie, de straatgeluiden van Amsterdam tover ik om tot een speelse kakofonie en ik geniet van de ontdekking dat er in de letters van een naam een prachtige melodie verscholen zit.
Soms probeer ik de onmacht klank te geven die ik voel bij de ongelijkheid tussen de mensen en de kritiek die ik heb op sommige misstanden in de maatschappij; ik geef klank aan het verdriet om het verlies van een dierbare of het verlangen naar een onmogelijke liefde.

Mijn vakkennis deed ik op tijdens mijn studies schoolmuziek en blokfluit aan het Brabants Conservatorium.
Van Kees Schoonebeek kreeg ik arrangeer- en compositielessen.
Veel invloed op mijn werk hebben de levendige interpretatielessen van de barokmuziek, die ik kreeg van Jaap Spigt.
De stijl waarin ik componeer noem ik dan ook ‘neo-barok’.

Iedere keer als er weer een melodie ontstaan is, iedere keer als er weer een muziekstuk klaar is, verbaas ik me. Ik verbaas me over het feit dat het weer nieuw is, dat het nog nooit door iemand geschreven is.

Ik nodig u uit om u mee te verbazen, om mee te genieten van de mij meest geliefde, onvoorspelbare kunstvorm: de muziek, mijn muziek.
Ik hoop van harte dat u enthousiast wordt en besluit iets met mijn muziek te doen; misschien word ik dan toch een beetje bekend (bij leven).

Kijk verder op mijn website en zie wat ik allemaal schreef voor koren, voor blokfluitgroepen, voor zang en piano, voor bamboefluiten, voor gemengde instrumentale ensembles en voor grotere bezettingen.

Om een idee te krijgen van stijl en uitvoerbaarheid van mijn composities vindt u onder ‘repertoire’ delen van de bladmuziek en luistervoorbeelden.
Onder ‘muziek’ kunt u enkele live-opnames beluisteren.

Voor mijn CV kunt u hier klikken.
Voor verdere informatie en/of persoonlijk advies kunt U gebruik maken van het contactformulier.