Nieuws
 
2 september 2017

Het Fries Kamerorkest o.l.v. Ronald Slager heeft Symfonie MH17 opgenomen in haar najaarsprogramma 'Treuren en Troosten'.
De concerten zijn op 15 - 20 - 21 en 22 oktober.
Kijk voor meer informatie op: http://www.frieskamerorkest.nl

14 juni 2016

De Maria Magdalena Passie is goed ontvangen en de concerten waren goed bezocht.
Job van Schaik schreef het volgende in het Dagblad van het Noorden.
Klik hier om naar YouTube te gaan.
 

13 oktober 2015

Mede dankzij Nynke Boekema is het gelukt om een muziekgroep samen te stellen met zangers en instrumentalisten waarmee we de Maria Magdalenapassie kunnen uitvoeren. De repetities zijn al begonnen en de resultaten zijn tot nu toe veelbelovend.

We hebben drie concerten gepland:
18 maart in de Willibrorduskerk in Vierakker (bij Zutphen). Vierakkersestraatweg 31 om 20.15 uur
20 maart in de Doopsgezinde kerk in Drachten. Zuiderbuurt 26/28 om 20.15 uur.
28 maart (tweede paasdag) in de H.Geestkerk van het Pelstergasthuis in Groningen. Pelsterstraat 39 om 15.00 uur.

De entreeprijs is 15,- euro. Reserveringen kunnen gedaan worden via deze website (zie reacties).

10 februari 2015

Begin januari schreef ik de laatste klanken van Symfonie MH 17 voor symfonie-orkest. Hij gaat over de vliegtuigramp van afgelopen juli.

Deel 1.  Het vliegtuig stijgt op. De mensen aan boord zijn vrolijk (een Maleisisch liedje is verwerkt in de compositie) totdat het toestel geraakt wordt. Er is paniek. Dan crasht het vliegtuig in de Oekraine (vanaf maat 81 hoor je in de bas het Oekrainse volkslied).

Deel 2. De lichamen liggen overal verspreid op de grond. Langzaamaan komen er berichten via de media. Er komt een discussie op gang in de betrokken landen (octotonisch). Omdat er in de Oekraine Russische rebellen oorlog voeren wordt er al snel een schuldige genoemd (in het koper hoor je fragmenten van een volkslied).

Deel 3. Na uitgebreid overleg worden er 80 kisten gevuld met lichaamsresten en naar Nederland vervoerd. Er trekt een lange stoet met lijkwagens van Eindhoven naar Hilversum.

Deel 4. Het leven gaat weer door, maar af en toe (als de rebellen het toelaten) worden er weer lichaamsresten geborgen en op dezelfde manier naar Hilversum gebracht. Sommige mensen staan er nog even bij stil, maar de meesten merken het niet eens. Uiteindelijk worden ook vliegtuigresten geborgen en gereconstrueerd. In een geheime code wordt in de muziek verwerkt wie de schuldige is.

Op 17 november 2013 werd ik benoemd tot Meester van het  Nederlands Pijpersgilde. Ik heb toen mijn compositie 'de aarde en haar ontstaansgeschiedenis' als meesterstuk gepresenteerd. In 2014 heb ik deze compositie ook uitgegeven voor koor en symfonieorkest.

Op 22 september is tijdens het jubileumweekend van het Noord Nederlands Concertkoor  'Afscheid' uitgevoerd door een aantal vrouwen uit het koor.

11 december 2012

Het jubileumconcert is een groot succes geworden.
Veel dank aan allen die hun bijdrage hebben geleverd.

Op vrijdagmiddag 14 december zullen wij (Renilde, Annelies en Lydia) een optreden verzorgen in de kunstenaars-societeit ARTI ET AMICITIAE, Rokin 112, 1012LB Amsterdam. We zullen gedichten ten gehore brengen die zijn verschenen in oa de bundel "Ademloos". Het optreden begint om 16.00 uur.

De compositie 'De Aarde' is klaar.
Het stuk bestaat uit 15 delen, ongeveer anderhalf uur muziek, maar je kan het ook eeuwen laten duren. Ik ga het ook uitgeven voor symfonieorkest.


19 januari 2012

Op 9 mei van dit jaar zit ik 40 jaar in het vak.
Ik wil dat graag vieren in het weekend van 12 en 13 mei met een concert van eigen composities.
Liefhebbers wil ik uitnodigen om een vrijwillige muzikale bijdrage te leveren aan dat concert door het instuderen en uitvoeren van een of meerdere stukken in een ad hoc ensemble of in een eigen ensemble.
Het gaat om werken voor zangers, blazers, strijkers en/of combinaties daarvan.
Ook zijn er werken voor zang en piano, harp en panfluit.
Mijn bedoeling is dat ik jullie de muziek toestuur, zodat jullie thuis kunnen studeren. Een stuk dat je al hebt liggen mag natuurlijk ook.

Op 12 mei is er hier een studiedag om alles onder elkaar te zetten.
Op 13 mei is er een concert voor een geselecteerd publiek.
Overnachten kan op ons erf in tenten en caravans (eventueel in huis en schuur).

20 oktober 2011

Afgelopen jaar was het 500 jaar geleden dat Clemens non Papa werd geboren.
Ter gelegenheid daarvan is er door het SAMW te Diksmuide (Belgie) een compositieproject '150 nieuwe Souterliedekens' gestart. Deelname was mogelijk door Belgische en Nederlandse componisten. De bedoeling was om een nieuwe bundel van 150 Souterliedekens samen te stellen. Het is een onderdeel van het herdenkingsproject 'Clemens 500' met concerten, lezingen en academische zittingen in april - mei 2012 in Brugge, Ieper, Diksmuide en in Zeeland.
Ik heb voor het project 4 psalmen ( 51 - 52 - 53 - en 149) opnieuw bewerkt.

Mijn nieuwe compositie DE AARDE vordert gestaag. Ik ben er in 2009 (het Darwinjaar) aan begonnen. In het muziekstuk volg ik de ontstaansgeschiedenis van de aarde volgens de evolutieleer van Darwin. Het is een compositie voor bamboefluiten, blokfluiten, saxofoons, koor, harp en slagwerk. Misschien komen er nog instrumenten bij.
Na de oerknal, wind en water, de eencelligen, planten en bloemen, insekten en vissen, ben ik aan de vogels begonnen. Ook de reptielen zijn al klaar.

10 september 2010

Op 25 september 2010 is de fantasietriosonate uitgevoerd tijdens een concert in de H.Geestkerk in Heerenveen. Een concert met 2 blokfluiten en orgel.
Uitvoerenden waren: Paul van der Voort, Renilde Duif en Fedde Tuinstra.
Er is een CD van gemaakt in eigen beheer.

Op 13-14-15 mei 2011 vond in Groningen en Zuidhorn het "Eem en Weemfestival" plaats.
Tijdens het festival werden meerdere composities van mij worden uitgevoerd door Anneloes Volmer (zang) en een blokfluitkwartet.
Voor het festival verzorg ik de programmering.
Een CD met fragmenten van het festival is verkrijbaar.
http://www.eemenweem.nl


30 jan 2010

Het project is een groot succes geworden. Ik heb talloze waardevolle reacties gehad van verschillende mensen. Hieronder een kleine bloemlezing. Van een muzikale vriend van Ludwin (zoon van de dichteres): De muziek van "Ik hurk bij je, Zustertje" was van uitzonderlijke kwaliteit. Opvallend was hoe goed de muziek de tekst ondersteunt. Je hebt echt indrukwekkend werk geleverd.
Van Nicolien (vriendin van de dichteres): Ik was gisteren zo getroffen door jullie uitvoering ,dat ik de behoefte heb om dat nog eens te laten weten. Voor mijn man en mij was het verbazingwekkend dat jullie Wil, zonder haar gekend te hebben, zo goed hebben aangevoeld en alles zo helemaal in haar geest hebben gedaan! De muziek gaf zoveel extra aan het gedicht en vormde er zo'n eenheid mee; ik had dat niet voor mogelijk gehouden. Alles was perfect, met zoveel zorg gedaan en zo mooi uitgevoerd, ik denk er nog steeds aan, kon er ook niet van slapen.           
Van mijn vriendin Lya: De ervaring galmt nog in mij door! Wat een sterk stuk heb je daar gemaakt. 't Is dat het thema niet voor iedere dag is..... Fijn was jouw intro en dat de gedichten eerst zo prachtig voorgelezen werden en de beelden erbij werden getoond. Dat was zo'n goede bedding voor de uitvoering van de muziek erna! De rol van de harp vond ik geweldig en de panfluit zo verrassend mooi! Femke vond ik er zo goed in passen! Dank je wel lieve schat! Van een van de deelnemende cellisten: Ik heb jou leren kennen als een vrouw met een passie voor muziek en een heel bevlogen dirigent en heb daar veel bewondering voor.

2 oktober

Het project 'ik hurk bij je zustertje' is van start gegaan.
Een groep van 14 zangeressen en 6 instrumentalisten hebben zich
rond mijn compositie geschaard en zetten alles op alles om 3 concerten te verwezenlijken.
De compositie voor vrouwenkoor, 4 celli, harp en panfluit zal worden
ingeleid door een beeldverhaal,
gemaakt door fotojournaliste Marlies Bosch, http://www.boschphotography.com 
over leven en werken van Willemien Gerstenhauer.

De concerten zullen plaatsvinden;
7 november in het Cultureel Centrum, Jellemaweg 3 te Zuidhorn
15 november in de kerk van het Pelstergasthuis ,Pelsterstraat 43 te Groningen
22 november in de voormalige Baptistenkerk thans Rondom Zorg, Trompstraat 4a te Leeuwarden

Alle concerten beginnen om 20.00 uur

Medewerkenden zijn:
Nienke van Leijden - harp http://www.nienkevanleijden.nl
Rachel Munneke - panfluit
Femke de Boer - alt (15 en 22 nov)
Anneloes Volmer - alt (7 nov)

De uitvoeringen vinden plaats onder auspicien van 'stichting uit de kunst Zuidhorn'.


Een deel van de opbrengst zal worden geschonken aan Amnesty International.

Mijn dank gaat uit naar het VSB-fonds en 'het plaatselijk belang te zuidhorn' voor de toegezegde subsidie.
 

13 juni

Gerhild Toth-van Rooy maakte kunstwerken rond het thema riet.
Aleid Swierenga maakte er teksten bij.
Die teksten heb ik op muziek gezet in een 9-delige cyclus "riet" (zie grote koorwerken).
Ik heb de compositie aangeboden aan het Nederlands Pijpersgilde ihkv hun
70-jarig jubileum.
Op 30 december 2008, de "dag van de bamboefluit", gehouden in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam, zal "riet" haar premiere beleven.
http://www.bamboefluiten.nl